Een weblog over de illustraties en vormgeving van Laurens Bontes
 
 
Deze weblog over het werk van Laurens Bontes illustratie is bijgewerkt tot augustus 2012.
 
     
 
maart 2013
Ik zal binnenkort mijn website weer wat updaten. Houd dus de homepage (van mijn website) in de gaten. Kijk in de tussentijd op Facebook (Laurens Bontes), Twitter (Elbon Tes) en op Flickr voor nieuws en foto's. (Koop op deze website o.a. mooie kaarten: metillustratie)
 
   
 
 
     
  21, 28 juli en 4 augustus 2012
De tweede, derde en vierde tekening in de 8 delige reeks : "Zozitdat"in de Leeuwarder Courant. Onderwerpen: Zoeken op Google, Sporten is gezond en multicultureel Nederland. (Allemaal met de iPad getekend: zie teken-app-onderzoek)
 
   
 
 
     
  20 juli 2012
Voorkant van de flyer met een nieuw raaf-logo gemaakt voor van Ravesteijn Entertainment Group voor de musical "Anna en ús Heit" die in Het Stadhouderlijk hof wordt opgevoerd.
 
   
 
 
     
 
14 juli 2012
De allereerste tekening die ik helemaal op een Ipad heb gemaakt en gepubliceerd is in de zaterdageditie van de Leeuwarder Courant ging over vervuild zwemwater. Een nieuwe 8 delige reeks in de Sneon & Snein van de LC: "Zozitdat" over de waarheid achter allerlei zaken die de krant heeft uitgezocht. Geschreven door verschillende journalisten. Deze aflevering van Zozitdat ging over vervuild zwemwater.
 
   
 
 
     
 
24 mei 2012
Voor Fryske lesbrief "Rinze hat fertriet" maakte ik illustraties (yllustraasjes) in zwartwit en kleur en deed ik de vormgeving (opmaak) van het boekje voor AFûk/Praat mar Frysk. Deze lesbrief van Rinze de Kikkert, die op school komt logeren, is voor de Friese les in de onderbouw van het basisonderwijs.
 
     
   
     
 
12 juni 2012
Bestel nu kaarten en boeken met mijn illustraties op: www.metillustratie.nl Bijvoorbeeld een setje van 4 verschillende kaarten voor maar €5,-
 
     
 
 
     
  4 mei 2012
De eerste webwinkel van Laurens Bontes: "met illustratie" staat online. Hier kunt u dingen bestellen waar de illustraties van Laurens Bontes in en op staan, zoals mooie kaarten en boeken. (Dit is de eerste versie van de webwinkel, verwacht geen high tech!)
 
   
 
 
     
 
21 april 2012
Een illustratie bij een filosofische essaywedstrijd over de ziel in de Leeuwarder Courant leverde meer dan zeventig verhalen op. Thema: "De ziel der dingen" in maximaal 750 woorden voor de nacht van de filosofie. Ik maakte in een dag een illustratie die ik zelf ook niet helemaal begreep. Maar daardoor wist ik wel dat hij goed was: Is dit nou de ziel?
 
   
 
 
     
 
21 maart 2012
Voor Jan-Dirk van Ravesteijn twee heel mooie lijntekeningen van Willem Lodewijk en zijn vrouw Anne van Nassau gemaakt. Van Ravesteijn entertainment group komt dit jaar met de musical "Anna en ús Heit".
 
   
 
 
     
 
21 maart 2012
Het is lente. De Friese condooms worden momenteel uitgedeeld. "Op syn Frysk" heet de veilig vrijen campagne van Sense (het centrum voor sexuele gezondheid). Ik maakte het condoom-logo en een paar friese cartoons voor in het boekje van deze campagne.
 
   
 
 
     
 
25 februari 2012
Schaampraat nummer 7 en de laatste nummer 8 stonden op 18 en 25 februari in de Leeuwarder Courant. 7, waarvan ik dacht dat het de laatste was, gaat over communicatie bij hulpverlening. 8, over de ingezonden Schaampraat die opviel bij de lezers.
 
   
 
 
     
 
23 februari 2012, Blokhuispoortnieuws:
André Caron heeft de domeinnaam van zijn website veranderd. Die heet nu: www.caronentertainment.nl. Er moesten dus weer And're kaartjes en een kleurplaat komen voor de kinderfeestjes en rondleidingen in de Blokhuispoort.
Het logootje dat ik ooit maakte voor de Blokhuispoort zie je op veel plaatsen terugkomen. Keramiste Lies van Huet gebruikte het voor op prachtige koffie- en theemokken en thee-schoteltjes in "Café de Bak". Ze gaf mij nog een zonder letters in een handgemaakt kartonnen doosje met hooi.
Je kunt dit logo hier gewoon gratis downloaden om te gebruiken op je drukwerk of je website. Als je er met verkoop geld aan gaat verdienen wil ik graag €0,50 per verkocht item!
 
   
 
 
     
 
11 februari 2012
Schaampraat nummer 4, 5 en 6 stonden op 28 januari, 4 en 11 februari in de Leeuwarder Courant. 4 gaat over negers, bejaarden en gehandicapten maar dan anders gezegd. 5 gaat over de huizenmarkt en het jargon van makelaars. 6 gaat over functieomschrijvingen op de banenmarkt.
 
   
 
 
     
 
30 januari 2012
Nieuwe domeinnaam: "METILLUSTRATIE.NL" gekocht. Want: zonder illustratie is het maar saai. Hierop kunt u straks mijn kaarten, boeken en andere dingen met illustratie kopen. Nu wordt u naar LAURENSBONTES.NL doorgelinkt als u er klikt
.
 
   
 
 
     
 
21 januari 2012
Elke keer als er een illustratie van mij in de krant staat (of ergens anders in of op), ben ik van tevoren benieuwd hoe het is gereproduceerd. Toen het derde Schaampraat-artikel in de Leeuwarder Courant stond was ik zelfs opgewonden over hoe het erin zou staan. Ik ben in Lekkumerend; dezelfde achterbuurt, probleem-, prachtwijk als in het artikel van Erwin Boers staat, opgegroeid. Ik had hetzelfde huis getekend als waarin ik tot mijn vijftiende gewoond heb. De flat op de achtergrond stond in het echt verderop. Dat onze zaterdagkrant net op die pagina in de S&S-bijlage dubbel gedrukt was, daar
baalde ik van.
 
   
 
 
     
 
19 januari 2012
Heeft u 'm al zien rijden in of in de buurt van Leeuwarden? Een opvallend groen autootje met de grote tekening van Ari C. die ik maakte voor André Caron van Caron entertainment. André houdt van de kleur groen en geeft onder andere kinderfeestje in de Blokhuispoort waar ook mijn atelier is. Ouders zijn zeer over hem te spreken en kinderen zijn vrolijk en opgelaten. André entertaint groepjes kinderen van 4 stuks tot duizenden (bij de Sinterklaas intocht in november) tegelijk. Nu ook met zijn opvallende auto.
 
   
 
 
     
 
14 januari 2011
Hierboven: de eerste twee tekeningen uit nieuwe taalserie "Schaampraat" stonden in de Leeuwarder Courant. Deze serie, waarvan u hier de eerste aflevering kunt lezen, is geschreven door Erwin Boers die in 2010 ook die andere mooie taalserie Noorderlands schreef (Van die tekeningen op dat leesplankje).
 
   
 
 
     
  24 december 2011
De tweede flyer voor (Jan Dirk) Van Ravesteijn Entertaiment Group. Dit keer een grappig Interactieve live-karaoke stuk: Welles / Nietes, werk gaat voor het meisje. Samen met Adriana Schröder (Riet van der Niet) speelt hij een nog net niet getrouwd stel waarvan Piet van der Wel heeft ontdekt dat ze op hun trouwdag nog bij u moeten optreden. Hilarische liedjes die u passioneel mag meebrullen of uitzingen. www.vanravesteijnentertainment.nl
 
   
 
 
     
  december 2011
Hans Bronkhorst en Joke van der Weg sturen elk jaar een kerstkaart voor hun Belastingadvies- en administratiekantoor. Dit jaar mocht ik 'm maken. Ik combineerde een winterhobby met statistieken en een Friese inborst. www.jgbronkhorst.nl
 
   
 
 
     
 
Dit is het prachtige filmpje dat Marc Rietdijk dit jaar over de illustrator van het Noorderlands leesplankje maakte. Het filmpje is in het fries ondertiteld. De kaarten van het leesplankje zijn zaterdag en zondag te koop op de kersthappening in de Blokhuispoort te Leeuwarden. Daar kunt u ook live een Noorderlands praatje maken met de illustrator.
 
   
 
 
     
 
Te koop vanaf 17 december 2011
Twee heel verschillende kaarten. Een ansichtkaart met daarop een schilderij van 2 oude dames op een bankje, met als titel "Ouwe hoeren". En een vierkante kaart die met een envelop wordt verkocht met als titel: "Vindplaats". De laatste kun je als troostkaart gebruiken bijvoorbeeld bij een sterfgeval. Dat zou ik niet doen bij de eerste, die kun je beter opsturen om voor de lol een gesprek mee te beginnen.
 
   
 
 
     
 
19 november 2010
Te snel klaarkomen en pijn bij het vrijen. Jongeren met seksproblemen durven vaak niet naar de huisarts. Zij kunnen voor advies naar Sense Noord-Nederland. In Sneon & Snein van de Leeuwarder Courant stond deze illustratie bij het artikel van Gerrie Riemersma. De geslachtsdelen die je op de achtergrond ziet zijn van planten.
 
   
 
 
     
 
12 november 2011
De commotie die de Sinterklaasoorlog van Leeuwarden veroorzaakte, kreeg zelfs aandacht in de landelijke pers. Sinterklaas moet en zal dit jaar ook door de Schrans gaan. Van de week kreeg elk kind in de onderbouw van de alle basisscholen in Leeuwarden een mooie kijkposter van de nieuwe Sinterklaasroute in de stad. Samen met een grote kleurplaat van de Sint in bed bij een groot warenhuis. Op de site van de Stichting Sinterklaas Intocht Leeuwarden (SSIL) www.sinterklaasleeuwarden.nl staan de zes cirkels los met alle details als kleurplaat en is de route groot te downloaden
. Zoek onze burgermeester, Mata Hari en Ús Heit.
 
     
   
   
 
 
     
 
22 oktober 2010
In de Sneon & Snein tabloid van de Leeuwarder Courant staat een illustratie bij het artikel over ambtenaren die er zo langzamerhand veel te veel taken en vereisten bij krijgen. Weer eens iets anders dat die illustratie van alle kanten bekeken kan worden.
(hier liggend)
 
   
 
 
     
 
15 september 2011
Per 1 oktober 2011 kunt u mij en mijn kinderen thuis bezoeken in, en mijn post sturen naar de: Paulus Moreelsestraat 10, 8932 HS, Leeuwarden. Ik blijf natuurlijk wel gewoon in de Blokhuispoort werken (B2.27).
 
   
 
 
     
 
20,27 juli en 3, 10, 17, 24, 31 augustus en 7 september 2011
Ken je dat verhaal van de Leeuwarder Stadskunstenaar Marten Winters van Het Schip De Lading (HSDL) die een boot van meer dan twintig meter maakte van papier maché met allemaal verhalen van Leeuwarders. Schrijver Sieger van der Zwaag uit de Blokhuispoort schreef er een sprookje over in acht afleveringen voor in de Huis aan Huis krant. Ik maakte er tekeningen bij en ben erg trots op deze linkse hobby en op Marten en HSDL.
 
 
 
 
 
   
 
 
     
 
10 juli 2011
Nog meer vormgeving en fotografie. (Jan Dirk) Van Ravesteijn Entertaiment Group heeft mij gevraagt om al zijn medewerkers te fotograferen en zijn folders en flyers vorm te geven. De eerste was voor "de Bruiloft", de beroemde Dinner-Musical. Later maakte ik nog een advertentie voor achter op een huis-aan-huis theaterkrant. www.vanravesteijnentertainment.nl
 
   
 
 
     
 
30 juni 2011
Voor de huistijl van het tekstbureau van Ydwine van der Veen, mijn buurvrouw in de Blokhuispoort, bedacht ik een logo en ik maakte haar briefpapier en een visitekaartje. http://www.ydwinevanderveen.nl
 
   
 
 
 
11 juni 2011
Nog een artikel met illustratie over Noorderlands over wierden en terpen en een weduwe (zwarte opoefiets). Aandacht voor de verkoop via de LC-webwinkel van het boek: Noorderlands- de taal van de sleef en het neefje. De kaart die je eerst bij het boekje kreeg kunt u nu nog bij mij kopen. Kom langs in de Blokhuispoort of stuur een emailtje of een tekstbericht.
 
   
 
 
     
 
30 april 2011
In de onderwijsbijlage van de Leeuwarder Courant bij een artikel over welke druk het zogenaamde rugzakje op kinderen legt maakte ik deze illustratie van een torsend jongetje. Voor de achtergrond gebruikte ik een mooie oude schoolstempel van een klaslokaal.
 
   
 
 
     
 
april 2011
André Caron, zo heet die acteur van Acta en de Van Ravensteijn entertainment group, die ook geweldige kinderpartijtjes met rondleiding in de Blokhuispoort gevangenis geeft voor zijn eigen entertaimentbureau. Je kunt kiezen uit 3 personages voor je feestje. Professor Niks (voor als je van griezelen houd), de chagrijnige boef nr 0.19 of de altijd vrolijke top-entertainer Ari C. Eerst maakte ik een kleurplaat met de personages, toen de ansichtkaart en nu staat er ook nog een tekening van Ari C op de auto van André.
 
   
 
 
     
 
vanaf de lente van 2011
Yllustraasjes Op syn Frysk. Praat mar Frysk deelt samen met de GGD condooms uit aan jonge mensen die veilig zouden moeten vrijen. Er moest een logo komen voor op de condoomverpakking en cartoons voor bij de in het Fries vertaalde voorlichting. Vormgeving van de leporello waar het condoom in zit is van buro Klei in Leeuwarden. De kopjes van de figuren in de cartoons zijn gebasseerd op het bekende Praat Mar Frysk-logo Ga met je muis over de vier cijfertjes om de hele folder te zien.
 
   
 
 
     
 
april 2011
De Johan Willem Friso-school had een nieuw rapportsysteem nodig. Een map met losse rapportvellen. Voor het omslag maakte ik een A4 kaart met daarop het schoolgebouw op een etiket van een ouderwets groen schoolschrift. Zo wilde ik laten zien dat de school zelf al meer dan 100 jaar bestaat.
 
   
 
 
     
 
april 2011
Ik vond mijn Laurens Bontes logo eigenlijk mooier in het wit op een zwart vlakje. Zo kan ik 'm heel klein als stempeltje op illustraties, foto's en in de door mij vormgegeven dingen zetten.
 
     
   
     
 
mei 2010
Flyers ter promotie van onze bedrijven in de Blokhuispoort. Die van mij kun je in stukken knippen en als boekenleggers gebruiken. Als je dat doet heb je in twee saaie boeken altijd nog een paar illustraties van mij. Als je het aan me vraagt kun je zo'n flyer krijgen. Of haal de Goodiebag met een heleboel flyers van vele bedrijven in de Blokhuispoort.
 
   
 
 
     
 
vanaf eind 2010
Dit logo maakte ik voor de Blokhuispoort. Je mag het gratis downloaden en gebruiken voor je drukwerk of op je website. Maar als je er geld mee gaat verdienen dan wil ik 50 Eurocent per item dat je verkoopt. Nog niet duur! Je ziet ze nu op de prachtige mokken in cafée de Bak
in de Blokhuispoort. Hierboven staat ook een breipatroon, misschien kom je zo op een idee.
 
   
 
 
     
 
vanaf eind 2010
Noorderlands: Als een persoon"ik ga op bed" of "hoi!" zegt wanneer hij of zij wegloopt dan heb je met iemand uit een Noordelijke provincie te maken. Een regiolect met combinatie van Friesismen, Groningismen en Drentismen die ze in de artikelenreeks Noorderlands in de Leeuwarder Courant behandelden. Ik maakte de illustraties voor de serie, een nieuw leesplankje gebasseerd op de "aap-noot-mies"Hoogeveen methode met tekeningen van Cornelis Jetses. Acht weken lang, elke zaterdag in de LC. Bij de achtste aflevering Noorderlands, geschreven door Erwin Boers, was het leesplankje compleet. De artikelen met toegevoegde wetenswaardigheden zijn gebundeld in een prachtig boekje, uitgegeven door (en te bestellen bij) de Leeuwarder Courant. en ik heb het leesplankje laten drukken als prachtige A5 ansichtkaart met mooie envelop (te koop voor 2 Euro).
 
     
 
 
     
 
Sociale netwerken
Laurens Bontes (illustratie) tweets volgen op Twitter (Elbon Tes), u kunt mijn plaatjes vinden op de fotowebsite: Flickr, contact onderhouden op Linked in en op Facebook.
 
   
 
 
 
23 september 2010
Voor de Leeuwarder Courant illustreerde ik, bij een artikel geschreven over het slijten en verval van het menselijk lichaam als men ouder wordt, een bejaard naakt stel, dansend in de schaduw van hun jeugd. Als u mijn oudere illustratiewerk wilt bekijken klik u dan hier: voor het schetsblog van 2010 en eerder en hier: voor illustratiewerk uit mijn jeugd (1975-2005).
 
     
 
Laurens Bontes illustratie 2011 zonder illustratie is het maar saai
 
     
     
Sluit dit venster