naar huispagina
 
Dit weblog gaat over zaken die indirekt met mijn vak te maken hebben
     
 
Ga naar het kladblog van het volgende jaar: 2008
 
     
 

1 januari 2008
Gelukkig nieuwjaar!
Dit jaar gaan we leren van de fouten die we in het afgelopen jaar hebben gemaakt en het komende jaar zullen maken. In 2008 zit de schoonheid in de nuance. We kijken en luisteren goed naar elkaar en om ons heen. Inspiratie kun je het hele jaar door geven en als je het vindt mag je het ook zelf houden.

 
   
 
Foto van de maand januari 2008
Men vangt meer vliegen met een lepel stroop
..dan met een vat azijn. Degene die het pandje op de foto huurde moet wel een enorme azijnpisser geweest zijn, was in ieder geval een grootverbruiker. Ik heb deze foto bewerkt door de naam en het webadres van de bedrijfsmakelaar van de poster te halen.
 
   
 

23 december 2007
Toch weer Wolkers in december. De tekst van het nationaal dictee 2007 was door hem geschreven en werd voorgelezen door zijn weduwe. Ik vond een podcast in Itunes van het VPRO marathon interview uit 1986 met Ronald van de Boogaard. Vijf uur lang heerlijk dof krakerig radio 5 mono met ouderwets frisse aankondigingen van Cor Galis. Dan is er nog het vierde dagboekdeel (1976) dat ik na de laatste(?) Harry Potter ga lezen.

 
     
   
 

6 december 2007
De opdracht voor de VPRO coverwedstrijd, (met als hoofdprijs de plaatsing van het winnende ontwerp op de cover van de eerste gids van komend jaar) luidde: De vrolijke wetenschap. Maandag 3 december om een uur of 10 ’s ochtends stuurde ik mijn ontwerp per email naar de vpro redactie. (6 december was de uiterste inzenddatum) Ik schrok toen ik gisteren de nieuwe VPRO-gids zag. Op de voorkant stond een illustratie van Peter van Dongen over de wetenschapsquiz. Waarom in godsnaam een cover over de wetenschapsquiz 2007 als ze over een paar weken een cover over "de vrolijke wetenschap" willen plaatsen? Zijn mijn kansen verkeken omdat er toevallige overeenkomsten zijn? (Zoek de verschillen!)

 
   
 

Foto van de maand december 2007
In Rainbows
Ik wilde eigenlijk geen foto van de maand over de natuur of het weer. De schoonheid van regenbogen en herfstkleuren in een saaie straat kan ik echter niet weerstaan (als u goed kijkt ziet u er twee). De pot met goud moet aan het einde van deze straat staan. Luistertip bij deze foto is natuurlijk het laatste album van Radiohead: In Rainbows.

 
   
 

29 november 2007
Er zijn weinig mooie films over “highschool-pubers” gemaakt en nog minder zijn er ook nog eens echt grappig. “Superbad” is hierop een geweldige uitzondering. De schoonheid en de humor zitten in de dialogen. Van welke pornosite kan Evan
(Michael Cera van Arrested Development) het beste lid worden, waarom vindt Seth, Becca zo’n bitch (klik op: enter de site, dan op dirty downloads en vervolgens, na een tijdje, op de rits) en hoe heet een “cameltoe”(   \|/   ) bij een man? Politie-mannen hebben ook gevoel en vereenzelvigen zich met iemand met  “a name like a sexy hamburger”. De film is een zogenaamde bromance movie. I love you man!

 
   
 

2 november 2007
Eindelijk ben ik geen loser, maar een keer winnaar, van de pittige filmquiz in de Leeuwarder Courant van vrijdag 26 oktober. Vandaag kreeg ik bericht dat ik een 5 rittenkaart voor het Noordelijk Film festival gewonnen heb, hoofdprijs was een passepartout. Alles goed? Nee ik had één fout!

 
     
 

Foto van de maand november 2007
Leuk kontje mevrouw!
In de herfstvakantie waren we een paar dagen in Drente om in het Sterrenbos te wandelen en te genieten van het prachtige weer. Op een autotripje kwamen we in Diever terecht waar deze hoogpotige Jack Russel ons, vanachter een tuinhekje zat uit te dagen. Wij jongens (Timme, Lasse en ik) willen graag een hond en konden er bijna geen genoeg van krijgen om met het vrolijke beestje te spelen. De foto leek eerst mislukt. Alles is bewogen, behalve de kop.

 
   
 
31 oktober 2007
De stripreeks “Het jaar van de olifant” is door Willy Linthout (van de Urbanus strip) getekend in potlood. Het lijkt daardoor alsof het niet af is. Het verhaal van de reeks in acht delen gaat over Karel, een vijftiger die zoekt hoe hij de zelfdoding van zijn zoon Wannes kan verwerken. Een paar jaar geleden beroofde de 21 jarige zoon van de auteur zichzelf van het leven. Zijn leven was niet af. Een respectvol, prachtig, grappig, persoonlijk en schrijnend relaas over ondragelijk leed! (Bekroond met de stripschappenning voor Album van het Jaar 2007,
categorie Nederlands Literair.)
 
   
 

19 oktober 2007
 ‘Zo is het genoeg’. Dat waren de laatste woorden van de vrijdag overleden schrijver en beeldhouwer Jan Wolkers nadat hij midden in de nacht wat granaatappelsap had gedronken en twee boterhammen met bessengelei had gegeten. Hij lachte nog even naar zijn vrouw. Daarna viel Wolkers in een diepe slaap waaruit hij niet meer zou ontwaken. (biograaf Onno Blom, in Trouw) Twee dagen later overleed Wolkers midden in de nacht.
Zijn as wordt in “de achtertuin” op Texel verstrooid. Je kan er nooit meer naar een witte wolk kijken zonder aan Jan Wolkers te denken. Hè!?
(vorige Wolkers-klad: 28 juli, 6 juli, juni & 4 mei)

 
     
 

2 oktober 2007
Waar is oom Gert?
Gert de Vos reist de hele wereld over naar de meest exotische plekken om te baggeren. Ik probeer de plaats waar hij werkt met het prachtige programma Google Earth op te zoekenen en op een webpagina te zetten.
Momenteel werkt hij aan het nieuwe eiland Saadiyat in De Verenigde Arabische Emiraten voor de kust van Abu Dhabi. Dat eiland staat nog niet in de versie van Google Earth die ik nu gebruik, maar er zijn wel plaatjes en links.

 
     
 

Foto van de maand oktober 2007
Pad in kikkerperspectief
Deze pad sprong in het Bildt in de tuin van mij schoonouders. Ik ben op het gras gaan liggen om de foto zo dichtbij mogelijk te kunnen maken.

 
   
 

23 september 2007
Een nummer van ‘Magnolia Electric Co.’ kwam voorbij in de Ipod-shuffle-stand. Ik luisterde het album “Fading Trails” helemaal en werd gegrepen door de melancholische slepende muziek en breekbare zang van Jason Molina. Klanken van een voorbije generatie die doen denken aan 'Bonnie ‘Prince’ Billy' en 'Neil Young' (J.M. is een zoon van Ralph Molina, drummer van begeleidingsband Crazy Horse). In augustus kwam “Sojourner(een houten setbox met o.a.4 cd's en 'n dvd) uit van ‘Magnolia Electric Co’. Als je een beetje tegen het genre “desolate alt. country” kunt is alles wat ik tot dusver van Molina heb gehoord (solowerk en met band: ‘Magnolia Electric Co.’, voorheen ‘Songs: Ohio’) een echte aanrader.

 
   
 

11 september 2007
Toen ik mijn opa een boek gaf met luchtfoto’s van Rotterdam van voor 14 mei 1940, herbeleefde hij zijn jeugd in vogelvlucht. De herinneringen die hij als kind aan zijn stad had zijn helemaal verdwenen. In 2002 ging mijn opa dood. In datzelfde jaar werden de twee huizen waar ik als kind woonde in de Mariniersespel
(op nummer 19 en 122) , afgebroken. De Vrijheidswijk in Leeuwarden heette toen ik er opgroeide Lekkumerend. Ik vond een luchtfoto van Lekkumerend, genomen op vrijdag 21 september 1979 en kan nu weer door mijn jeugd wandelen. Ik was toen 10 en opa was 53 jaar.

 
     
 

Foto van de maand september
Slak op kat
Remi, onze kat, zat buiten voor het raam, onder zijn kin plakte een, bijna doorzichtig, babyslakje. Deze foto werd door dubbel glas gemaakt.

 
     
 

25 augustus 2007
Vanuit het niets lag hij op de mat, de door Eric de Jong zelf gesigneerde nieuwe dubbel-cd van Spinvis. Een cadeautje van tante Anja en Joop voor ons trouwen. De cd is een tussendoortje, met heerlijk, soms eerder uitgebracht, materiaal  en de film score van de Vlaamse film: ”Man zkt vrouw”. Spinvis is ook heel leuk om live te zien.

 
     
 

23 augustus 2007
De uitvinding van Hugo Cabret” van Brian Selznick is, als soort boek, de missing link tussen een grafische roman (strip) en een geïllustreerd kinderboek. Een prachtig dik gebonden boek, rijk gevuld met potlood-illustraties van de auteur, maar ook (onder andere) foto’s uit de film “Reis naar de maan” en illustraties van George Méliès. Op de site van de schrijver/illustrator, Brian Selznick, kun je lezen over dit boek en de openings sequentie van tekeningen bekijken. Ook staan er leuke links op naar webpagina’s die hij interessant en mooi vindt.

 
     
 
Foto van de maand augustus:
Waterhoos Texel
Deze foto is genomen op maandag 9 juli 2007 in Oudeschild. Wij zouden vis eten bij de Visspecialist en stonden achter de dijk in het dorp. Daar zag ik de slurf steeds groter en grijzer worden en in de richting van de oude veerhaven komen. Snel de dijk op om te kijken en foto's te nemen.
 
   
 
28 juli 2007
Ik heb een exemplaar van het Texel-verkadealbum door Jac. P. Thijsse uit 1927 gekocht. Ik had al eerder op Marktplaats gekeken maar daar was ik net iets te laat met bieden. Bij een echte marktkraam in Drachten heb ik 20 Euro voor dit tachtig jaar oude boek neergelegd. Eerder deze week, kreeg ik de VPRO-serie "De achtertuin van Jan Wolkers" thuisbezorgd. Piet Schreuders is de ontwerper van de verpakking van de dvd. Hij is verpakt in een geïllustreerd boekwerkje, geïnspireerd op het oude Texel-Verkade-boek van een zekere Jan Wolkers.
 
     
 

25 juli 2007
Joe Speedboot uit. Een keer in de zoveel tijd lees je een roman dat zo mooi is, dat je het echt jammer vindt dat je het uit hebt. Leegte en verdriet, als de plaats waar je was en de mensen waarover je las, je worden ontnomen. Wat kan die Tommy wieringa mooie proza schrijven zeg! Hij heeft dan ook met dit boek de Tzum- en de F. Bordewijk-prijs gewonnen.

 
   
 
18 juli 2007
Deze dag is heel bijzonder voor ons. Precies twintig jaar eerder kregen Klasina en ik verkering. Omdat dit zo'n bijzondere dag is hadden we besloten om vandaag op Texel te trouwen. Om tien uur in het gemeentehuis in Den Burg, samen met onze zoons en een paar mensen van het gemeentehuis als getuigen.
 
   
 
6 juli 2007
Vakantie op Texel. Nog dezelfde dag naar Den Burg voor boodschappen. Snel, voor de winkel dicht is, kijken of het "Dagboek (1969-1971)” bij "Het open boek" ligt. Is er niet, wel "Dagboek (1972)” met een stempeltje van de auteur gekocht. Ook leuk, staan ook beschrijvingen van Texel in. Ik heb het boekje vrij snel uit. Later nog "Werkkleding" met en het "Dagboek (1969)"zonder stempeltje gekocht. Als we op 16 juli over de Rozendijk langs het huis van J. Wolkers rijden rijden zie ik Karina Wolkers bij hun auto staan. Automatisch groet ik haar en zie in een vlaag de gestalte van Jan achter haar. Ik realiseerde me op dat moment hoe stom het is als een onbekende, met zijn gezin in een Golf met een dakkoffer erop, naar je zwaait.
 
     
 

Foto van de maand juli:
Dambordvlieg op ruit
Deze vlieg zat op de buitenkant van het raam van mijn atelier, in de Natuurgids van de ANWB heb ik opgezocht dat het een Dambordvlieg betrof.

 
     
 

20 juni 2007
Vanaf vandaag kunt u in dit weblog lezen over dingen in de kunst, cultuur en media die mij inspiratie geven. Over muziek, kunst, cultuur,film , strips, over dingen die ik gezien of meegemaakt heb en wil delen.

 
     
 

4 juni 2007
Toen ik het boekjeSuperuse” over hergebruik van materialen in de architectuur, bestelde voor een kennis. Zag ik bij van Stockum een ander boek over notitieboekjes. Meteen op internet gegoogeld en het prachtige project “1000 journals” ontdekt. Een Grafisch ontwerper, heeft sinds 2000, 1000 Blanko notebooks en meer, de wereld ingestuurd. Hij heeft ze ergens achtergelaten of weggegeven met de opdracht om er iets in te zetten en weer aan een ander te geven of ergens neer te leggen. Af en toe worden er boeken en scans uit de edities teruggestuurd.  Tot nu toe is er één boek, helemaal vol, weer terug bij Someguy. Over dit experiment is een prachtig boek gemaakt, er komt een film en er zijn een paar sites (zie links).

   
 

Juni 2007
Wolkers en Texel horen bij elkaar. De laatste tijd wat van zijn boeken gelezen. Deze vakantie gaan we weer naar Texel, plaatsen op het eiland bekijken die hij beschrijft in zijn “Dagboek (1974)”. En natuurlijk zandsculpturen maken met mijn zoons op het strand. Bij “Het open Boek” in Den Burg koop ik dan” Dagboek (1969-1971)” met een stempeltje van de auteur . ( Levendig beschrijft hij bezoeken aan films en tentoonstellingen en vertelt hij over de vele contacten met vrienden en over de eerste vakantie op Texel.) (+)

 
     
 

Foto van de maand juni:
Man in de golven
Deze foto heb ik tijdens het lopen van de avondvierdaagse gemaakt. Op de plaats van deze flat aan de Dokkumer Ee stond vroeger een flatgebouw uit de jaren zestig. Ik woonde tot mijn zesde jaar aan de andere kant, in de schaduw van die flat. Mijn oude buurt is afgebroken.

     
 

19 mei 2007
Mijn pa en ma hebben, op de dag voor de verjaardag van Klasina, een buitenverblijf naast een Drents woud aangeschaft. Een mooi houten chalet op een rustige camping naast het Sterrenbos in Nijensleek, vlakbij Frederiksoord en Vledder. Prima schrijvershuisje!

     
 
8 mei 2007
Een paar jaar geleden zag ik op de BBC deze prachtige documentaire over de portretschilder Lucian Freud.
Ik had hem opgenomen op de video om nog een keer te kunnen bekijken. Maar de videorecorder ging, iets later, kapot en net weer die band zat erin vast.  De documentaire had zoveel indruk op me gemaakt dat ik een boek kocht over deze kleinzoon van Sigmund en zijn prachtige portretten. Toevallig zag ik laatst de dvd van deze prachtige documentaire op de Engelse Amazon. Met behulp van interviews met mensen die model hebben “gezeten”  wordt een indrukwekkend beeld gevormd over een moeilijke man die alleen voor zijn schilderijen leeft. Op het eind loopt de kunstenaar zelf nog even door het beeld.

   
 

4 mei 2007
Er is een luisterboek uit over het radioproject uit 1971. “ Alleen op een eiland” gaat over twee schrijvers die elk een week in een tent op het onbewoonde eiland Rottumerplaat verblijven en daarover dagelijks radiocontact hebben met Willem Ruis. Het verschil tussen de schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers is zeer groot. Terwijl Meneer Bomans ontheemd, ellendig en vlak bij de tent bleef, liep Wolkers de hele dag in zijn blote kont, over het hele eiland zeehondjes te redden. Luisterboeken kun je gratis bij de bibliotheek lenen.
 
     
 

Foto van de maand mei:
Nerven
Ik was met Lasse in het Abbingapark en in het gras lag het fijne skelet van een blad. Op de zitting van een wip-wap gelegd en foto gemaakt, in de macrostand.

     
 

april 2007
Het prachtige “Blankets” van Graig Thompson weer eens gelezen. Deze vuistdikke grafische roman gaat over een jongeman die worstelt met zijn aardse creativiteit, zijn verliefdheid en zijn diepgewortelde christelijke geloof. Eigenlijk een autobiografishe roman over een tekenaar die op een soort Jezuskamp een leuk meisje ontmoet en later een quilt van haar krijgt.

     
 

17 april 2007
Dit seizoen naar 7 theaterstukken geweest, vandaag was de laatste: Spinvis. Klasina kon niet. Ze heeft een prachtig theaterconcert gemist. Het eerste deel van “De geschiedenis van de familie Avenier” geschreven door mijn favoriete scenarioschrijfster, Maria Goos, was samen met Spinvis het mooiste dat ik zag. “Op een avond in het heelal” aan de oevers van de tijd.

     
 
8 en 9 april 2007
We hebben dit jaar weer mooie eieren geschilderd met pasen. Als u hem vind... Vorig jaar werd hij niet gevonden!
(+)
 
     
 

2 april 2007
Bij de Hubo buitenbeits gehaald. Daar verkochten ze zakjes met snoep uit grootmoeders tijd, roomboterruitjes of boterwafeltjes. Toen ik een vastgeplakt stuk van mijn kies wilde pulken, brak er een kwart van de kies af. Met als gevolg: twee keer naar de tandarts om die kies en de kies ernaast op te vullen. In grootmoeders tijd had iedereen een kunstgebit.

 
     
 

Foto van de maand april:
Eruit
Hehe, weken na de foto van de maand maart ging eindelijk de eerste tand eruit. De tand ernaast ging vrij snel erna. Ik had gedacht dat deze korte serie niet gemaakt kon worden, omdat het zo lang duurde.

 
     
 

27 maart 2007
Ik kan nu ook in bad naar films op mijn Ipod kijken. Zonder dat ik bang hoef te zijn dat hij nat wordt. Ik heb de ultieme iPod-hoes gekocht, de Otterbox. Deze kan 1.5 meter onder water en is bijna onverwoestbaar. De iPod wordt alleen heel erg groot en lelijk met zo’n plastic hoes. Normaal zit er een sok omheen.
Nu nog waterdichte oordopjes en ik kan er mee zwemmen!

 
     
 

25 maart 2007
Zelfs de titel van zijn boek lijkt simpel en eerlijk. In “Boek” staat een overzicht  van de projecten van Piet Hein Eek. Hij laat met zijn architectuur en meubels zien dat je nooit materialen weg hoeft te gooien. Kliekjes worden opgeslagen om later als karaktervol product door ons geconsumeerd te worden. Ik kocht dit boek met boekenbonnen voor mijn verjaardag.

     
 

21 maart 2007
Vandaag werd hij bezorgd, samen met een zak Jelly beans van een mij onbekend merk. De pakketbezorger met de Ipod uit New York, via Rotterdam, kwam toen ik heel even weg was om Timme van een feestje te halen. Maar wat een geweldige hebbeding! Ik laadde hem direkt op en heb Itunes opgeschoond en wat van de Jelly Beans genuttigd. Al mijn muziek, kan erop en nog spelletjes en films. (+)

 
     
 
18 maart 2007
Na drie jaar in een ledikant werd het tijd voor een echte grote. Ik heb een bed gemaakt voor Lasse. Is heel gezellig geworden. Van balken een frame geschroefd waarop een houten lattenbodem van Ikea ligt. Om het frame, van mdf-plaat, een mooie ombouw met lades en gezellig hoog zonder scherpe hoeken bij hoofd en voetjes. (+)

 
     
 

16 maart 2007
Leuk boek over wat Nederlanders eten en drinken gekocht bij de ECI. In “Onze Smaak” staan weetjes en mooie plaatjes over van alles en nog wat, zoals: alikruik, balkenbrij, dúmkes, haring, Koetjesreep, Muisjes, Tompoes en yoghurt. Een stukje bewustwording over je eigen eetcultuur.

 
     
 
11 maart 2007
Vandaag heeft een goede kennis van me een IPod van de vijfde generatie gekocht in de mooiste Applewinkel ter wereld. Op 5th avenue in New York. We hadden contact met elkaar via Ichat. Het video en audiochatten lukte niet goed, maar met tekst en het versturen van foto’s ging het ook.  Het kopen van een Ipod in New York scheelt meer dan 100 Euro en het is ook heel leuk en spannend.

 
     
 

Foto van de maand maart:
Wisselen
Een dag na zijn zevende verjaardag ging bij Timme voor het eerst, een melktand los zitten. Het zou nog een hele tijd duren voor hij eruit was. Kijk naar de foto van de maand van april
.

 
     
 
2 februari 2007
Een goedkope koptelefoon van Sennheiser 
(model: EH 150) die de rest van de wereldgeluiden afsluit, een mooi vol geluid geeft en dus een 10 scoorde bij de kieskeurig site. Te mooi om waar te zijn! De test was maar van een persoon (nu een 9,4 van twee personen en een stuk duurder!), Op Amazon stonden veel reviews van mensen die erg te spreken waren over dit goedkope alternatief voor de Ipod-dopjes.

 
     
 
7 februari 2007
Naar aanleiding van plaatjes die ik op google vond, boek over schilder John Currin en zijn werk gekocht. De dames lijken vaak op zijn eigen vrouw of op hemzelf. Sommigen hebben een enorme boezem en een slordig geschilderd gezicht. De stofuitdrukking is soms heel erg goed (rauwe kip/kalkoen)en de verhoudingen zijn maniëristisch lang. Op een bepaalde manier toch wel interessant. De nieuwste schilderijen zijn naar Deense pornografische afbeeldingen uit de jaren 70 (16+), deze staan weer niet in het boek.
 
     
 

Foto van de maand februari:
Voor hetzelfde geld, Meerkoet
Een heleboel mensen weten het verschil niet tussen een meerkoet en een waterhoen. De meerkoet is groter en heeft een witte snavel. Titel is ezelsbruggetje, als u wilt.

     
 

24 januari 2007
De vierentwintig verhaaltjes over dingen die mij bezighouden en waardoor ik zing, vecht, huil, bid lach, werk en bewonder, zijn eindelijk klaar. “ZVHBLWEB" online gezet. Samen met plaatjes en links over deze culturele en voor mij, inspirerende zaken. Het plaatje hiernaast heb ik als nieuwjaarsgroet verstuurd,naar een paar kennissen. Doen in 2007!
(+)

 
     
 
Foto van de maand januari:
Watte?
U verstaat mij niet zo goed omdat u uw knalvuurwerk niet ver genoeg heeft weggooid... Ik wens u in ieder geval een GELUKKIG NIEUWJAAR!
 
     
 

17 december 2006
Naar aanleiding van een artikel van Wouter Klootwijk in de regionale krant, hebben ik en mijn oudste zoon een paar Blundstones gekocht. Het paar schoenen van Klootwijk ging 6 jaar mee en ze waren nog steeds waterdicht. Perfect voor jongens die geen zin hebben om te veteren. Ze zitten echt heel lekker, maar of ik er ook 6 jaar mee doe?

 
     
 

In de toekomst komt er nog meer... (groeten: Laurens Bontes)

naar huispagina
 
 
Sluit dit venster