naar huispagina
 
Dit weblog gaat over zaken die indirekt met mijn vak te maken hebben
  Ga naar het kladblog van: 2010  
   
 
Foto van de maand december 2009
Aan de andere kant
Op deze foto ziet u de andere kant van de foto van de maand september (zie ook hieronder). In een van deze appartementen op deze foto, genomen op een mistige herfstavond, woonde mijn vriendin. Ze is verhuisd naar de andere kant van de stad (west) en we kunnen nu niet meer vanuit onze woning naar elkaar zwaaien.
 
   
 
Foto van de maand november 2009
Waterfiets
Foto's van de maand september en oktober 2009, klik d'r op!
 
 
 
     
 
24 september 2009
26 september 2009 is de officiële opening van het bedrijvencentrum Blokhuispoort. Bekijk de uitnodiging die ik gemaakt heb en de flyer die algemeen is gebruikt. Er is van alles te doen en u kunt een heleboel kunstenaars en culturele mensen in het wild bekijken. Kom vanaf 11.00 tot 17.00 uur naar de Blokhuispoort in Leeuwarden en bezoek mijn cel. Ik ben er ook.
 
   
 
Foto van de maand augustus 2009 (2 augustus 2009)
Droge naslagwerken
De foto is genomen op zondag tijdens de boekenmarkt in Deventer. Vorig jaar was het zulk mooi weer maar dit jaar leek de IJsselkade even nat als zijn naamgever. Ik zocht een mooi Moby Dick boek van Melville die ik op het laatst nog nieuw bij boekhandel Praamstra kocht. Op het Tuinfeest dat elk jaar op de dag voor de boekenmarkt wordt gehouden was het nog prachtig weer, ik miste Vinkenoog. Marcel Möring droeg een heel mooi gedicht over de net overleden Zeeman voor. Onze nieuwe dichter des vaderland Ramsey Nasr, had een prachtig drieluik over schilderijen van vermeer.
 
   
 
24 juni 2009
"Het rijk van heen en weer" gaat over kinderen van een kinderboerderij die een reis met een vliegtuig winnen en neerstorten, gelukkig vlakbij Onland waar ze verder trekken naar onder andere Knietjekluts, Jullullebud en andere landen. Houdt u, net als ik, van sfeervolle literatuur dat eigenlijk voor kinderen is geschreven? Op elke pagina staan briljante stukjes en grappige gekunstelde illustraties. Wim Hofman is de gouden griffel schrijver en gouden penseel kunstenaar, met een bijzondere kijk op de wereld, die schitterende kinderboeken voor ons volwassenen maakt. Het boek is geschreven voor een tentoonstelling.
 
   
 
18 juni 2009
Koopt u maar één cd per jaar? Mijn tip: “Veckatimest”, wat mij betreft de mooiste studio cd van 2009. Schitterende composities en prachtig samenzang uit Manhattan van de groep Grizzly Bear. Nog een tip voor als u per sé een verzamel-cd wilt kopen : "Dark was the Night", daarop staan 31 nummers van 4AD-label-artiesten, je geld gaat deels naar het aidsfonds via de Red Hot Organization. Er staat o.a. nummers op van Grizzly Bear, Antony, Bon Iver, Feist, Jose Gonzalez, Arcade Fire, Beirut en maar een nummer dat mij irriteert van The Decemberists en die duurt dan ook nog bijna 8 minuten.
 
   
 
Foto van de maand juni 2009
Schöner Lockenkopf (naar commentaar van Duitse Flickr-vrienden op de foto)
De foto is genomen op een zondag tijdens een wandeling in de buurt van de Goddeloze Laan bij Veenwouden, waar 't vroeger spookte en waar de duivel zelf argeloze zielen opwachtte om ze in de poel te werpen.
 
   
 
25 mei 2009
Stapel boeken aan het lezen. Prachtige grafische romans: Three shadows van Ceril Pedrosa (in het Nederlands: Drie Schimmen) en de integrale Nederlandse uitgave van het verfilmde Persepolis van Marjane Satrapi, over het leven van een modern Iraans meisje dat van Teheran naar Europa gaat. Snijpunt van Nelleke Noordervliet vind ik prachtig maar geen rust om het even uit te lezen. Dan ligt er het boekje met de prachtige titel: Godverdomse dagen op een godverdomse bol waarmee Dimitri Verhulst de Libris literatuurprijs won. Naar het nieuwe boek van Tommy Wieringa ben ik ook heel erg benieuwd. Rustig, eerst Snijpunt uit, dan Caesarion over de zoon van een kunstenaar en een pornoster, dan de rest van de stapel.
 
   
 
 
 
8 mei 2009
In het internationale fotoblad GUP (Guide to unique Photography #19) las ik over een leuke gratis applicatie waarmee je polaroids van je digitale plaatjes kunt maken.
Met het programma Poladroid kun je de foto’s op een icoon van een polaroidcamera slepen. Daar komt 'n foto uit die langzaam ontwikkeld. Het proces is te versnellen door de polaroid met je muis te grijpen en ermee te wapperen. Het resultaat is een realistische simulatie op hoge resolutie (heb er een paar afgedrukt en uitgesneden) met variabele kleurenzweem en solarisatie. Je kunt het programma zo instellen dat je ook nog eens vingerafdrukken op de foto’s krijgt van het wapperen.
Een geweldig programma om slecht genomen foto’s op te leuken of er mooie vierkante uitsneden van te maken. (kijk op Flickr)
 
   
 
5 mei 2009
Live muziek is mooi als je ervan houdt, het kent of er iets nieuws en prachtigs mee ontdekt. Op 12 februari, op het eindexamenconcert van Laurens van der Meulen voor de popacademie in theater Romein, zag en hoorde ik mijn vriendin voor het eerst. Twee weken later nam ze me mee naar “The sound Hobbyist”van Zita Swoon in de Harmonie. 28 maart zaten we in hetzelfde theater van een performance van Spinvis te genieten. Hij maakte iets moois van het signeren van zijn en mijn CD-verpakking. Op bevrijdingdag ging ik naar Amsterdam om voor het eerst Beirut in Paradiso te zien. Van live leef je op!
 
   
 
Foto van de maand mei 2009 (en april)
Iets Tegen licht?
De Oude gevangenis in Leeuwarden is een prachtige plek met dito licht om er tijdens je aanwezigheid aldaar digitale of analoge lichtopnamen te maken. Over een paar weken zou het er moeten wemelen van de kunstenaars, ontwerpers en andere creatieve mensen in bedrijf. Vooralsnog is het vrij rustig op de B cellenvleugel en droog, er komt nog water. De sfeer is goed, vorige foto van de maand had ik ook al in de blokhuispoort gemaakt.
 
   
 
7 februari 2009
Ik zit vrijwillig, als freelance illustrator in de Blokhuispoort (foto's), de monumentale stadsgevangenis van Leeuwarden. Deze historische plek wordt tijdelijk een verzamelplaats voor aan cultuur gerelateerde bedrijvigheid. Op de portretfoto hiernaast, die fotojournalist Gitte Brugman maakte, ziet u mij zitten. Kijk ook op haar site bij de diverse portretten. Als u mijn gevangeniscellen eens in het echt wilt bekijken bent u welkom om eens langs te komen, maak een afspraak!
 
   
 
6 februari 2009
Ik had er als eerste het criminele DNA materiaal uit twee cellen in het B cellenblok in de Blokhuispoort verwijderd. De aangekoekte huidschilfers, zaad, urine, haren, tranen, stukjes ontlasting en nagels met heet water en powercleaner opgedweild. Toen met bouwpakketdesign meubels en Eco-chic hergebruik van een deel van het oude interieur mijn nieuwe ateliers in de gevangenis ingericht. (Zie mijn foto's van de Blokhuispoort)
 
   
 

Foto van de maand  februari 2009
Laat me de ruit
Na vier weken met mijn arm in het strakke “gips” was ik het zat. Eenmaal verwijderd was mijn onderarm stijf, droog en stram. Zonder het polyester harnas voelde het slap en breekbaar als het nekje van een pasgeboren baby. Gelukkig kon ik mijn pols weer een beetje draaien. Het duurde een week voordat het spierweefsel in mijn onderarm een beetje was aangesterkt. Zes weken in totaal totdat zo’n breuk hersteld is. (meer breukfoto's) Ben blij dat ik weer met mijn rechterarm kan tekenen en schilderen. Een goede oefening  en ik moet nodig weer geld verdienen.

 
   
 

12 januari 2009
De film die mij in 2008 het best is bevallen is het prachtige “Juno” een kleine film van regisseur Jason Reitman die eerder “Thank you for smoking” draaide. Juno is geschreven door de bijzondere scriptschrijver (oscarwinnaar) Diablo Cody (blogger by day, stripper by night) die de dialogen en het verhaal zo scherp neerzette dat ik de film afgelopen jaar drie keer bekeken heb met tranen van blijdschap. Door de dialogen van mevrouw cody. Maar ook door het acteren van Ellen Page die een zwanger meisje van 16 speelt en vader van de baby, Michael Cera die in Superbad en de tv serie Arrested development ook al ontroerend grappig was. Van die laatste serie wordt, volgens de geruchten, dit jaar een speelfilm gemaakt door Ron Howard.

 
   
 

Foto van de maand januari 2009
IJspret
Deze foto ziet er vrij simpel uit maar is heel bijzonder. Die jongen is mijn oudste zoon die net voor het eerst op zijn nieuwe Easy Gliders op natuurijs had gestaan. De foto werd genomen met een arm dat een kwartiertje ervoor brak (radius). Er werd naar een schaatser gezocht die daar een dag eerder op het ijs was gestapt en wiens lichaam de dag erna door zijn vrienden, iets verderop, onder het ijs werd gevonden.

 
   
 

Gelukkig nieuwjaar?
31 december gaan zoon voor het eerst en ikzelf voor het eerst sinds jaren op natuurijs schaatsen. Val na een paar rondjes op mijn achterste. Waarschijnlijk mijn armen naar achter gestoken om de klap op te vangen, de rechterpols kon ik niet meer bewegen. Naar huis rijden en schakelen was bijna niet te doen door pijn. Flinke kneuzing dacht ik. Dag later, op 1 januari naar de eerste hulp, röntgenfoto’s, rechter spaakbeen gebroken. Mijn tekenhand. Toch woensdag erna deadline voor onderwijsbijlage illustratie Leeuwarder Courant gehaald. Getekend met links. (fragment hiernaast) Eerst een week een gipsspalk en daarna i.i.g. 3 weken in het polyester. Zaterdag 10 januari stond het in de krant, artikel over ijsleed.

 
   
 
 
 

25 december 2008
Leve het geluid, het woord, de herkenning en de liefde. Ik heb, van de in 2008 uitgebrachte langspeelalbums, een toptien samengesteld van persoonlijke favorieten. Sterk gekleurd door mijn gevoel en situatie.
Hieronder de officiële top tien van albums uit 2008:
* 10: Ane Brun - Changing Of The Seasons * Scandinavische schoonheid over wat het betekent om je druk te maken over het veranderen van de seizoenen
* 09: Peter Broderick – Home * Sfeer lijkt een beetje op Bon Iver, van Amerikaan die in Denemarken muziek maakt.
* 08: Beck - Modern Guilt * Na Odelay  een heel album van de artiest dat ik goed vind.
* 07: Matt Elliot - Howling Songs * Melancholische liederen met de smaak van bloed over de geesten van soldaten en de liefde
* 06: Joan As Police Woman – To Survive* Om te janken zo mooi is het overleven als je eenzaam bent
* 05: Machinefabriek & Jan Kleefstra – Piiptsjilling * Een gedicht in het fries met  gitaar en minimale elektronische muziek van Machinefabriek
* 04: The Dears – Missiles * Niet opzienbarend, wat minder theatraal, simpeler en eerlijker dan hun vorige album
* 03: Portishead – Third * Na jaren wachten een nieuw beetje ongemakkelijk album. Eerste intro zat dagen in mijn hoofd
* 02: Bonnie 'Prince' Billy - Lie Down In The Light * Het is okay alles komt hierop neer. Net zo goed als “the Letting Go”
* 01: Micah P. Hinson - Micah P. Hinson and the Red Empire Orchestra * Simpele maar prachtige songs uit de wensput van iemand met gevoel in zijn donder

 
 
 
 

Dit jaar luisterde ik erg vaak naar albums die mijn echte top drie vormen maar in 2007 uitkwamen.
* 3: Bon Iver - For Emma, Forever Ago * Prachtige muziek, gemaakt in een blokhut
* 2: Beirut - The Flying Club Cup * Het is lang geleden dat ik je heb zien lachen
* 1: Radiohead - In Rainbows * De soundtrack van mijn 2008

 
 
   
 
   
 
 
 

Ga naar het kladblog van het vorige jaar: 2008

naar huispagina
 
 
Sluit dit venster