Een weblog over dingen die Laurens Bontes OOK bezighouden
 
     
 
OOK het weblog van Laurens Bontes (illustratie) is bijgewerkt tot eind augustus 2012.
 
     
 
maart 2013
Mist u nieuwe OOK-dingen? Ik zal binnenkort mijn website weer wat updaten. Kijk in de tussentijd op Facebook (Laurens Bontes), Twitter (Elbon Tes) en op Flickr voor nieuws en foto's.
 
     
 
 
     
 
 
     
 
2 juli 2012
Oud speelgoed vind ik OOK leuk, vooral als het een prachtige oude rode metalen Tri-ang takelwagen is die je voor voor minder geld op de kop kunt tikken dan ze ervoor vragen op de rommelmarkt. Maar ook als het speelgoed in de jaren 70 nieuw was en nu opnieuw wordt geproduceerd door Brio omdat het zo'n mooi model racewagentje is. En dan nog een paar blokjes gelakt hout op elkaar die bij elkaar een bootje vormen. Allemaal met rood.
 
   
 
 
     
 
juni 2012
Heerlijk als je zo'n nieuwe ouwe schrijver (1937) ontdekt die naar je hart kan schrijven. A.L. Snijders is zo'n man: intelligent, filosofisch, bescheiden, zoekend, geestig en vol kennis die hij beschrijft in zijn korte verhalen. Zeer korte verhalen die ook wel ZKV's worden genoemd. Meneer Peter Müller slijt de tweede helft van zijn leven aan de rand van de wereld, in Klein Dochteren op het platteland van Gelderland waar hij hout hakt, zijn dieren en boerderij verzorgt en tussendoor zijn verhaaltjes voorleest, door de telefoon, voor op de radio. Ik begon met een bundeling van zijn collumns uit de regionale kranten, met brieven aan zijn hoofdredacteur uit de jaren 90. Ik raakte verslaafd en kocht zijn laatste bundel met hele korte verhalen. Tussendoor bekeken we filmpjes van en over hem op Youtube. Hier gaan je wenkbrauwen OOK van groeien.
 
   
 
 
     
 
Foto van de maand juni, juli en augustus 2012
foto van de maand juni:”privéstrandje" Aan het IJsselmeer tussen Molkwar en Starum.
foto van de maand juli:"Man zoekt werk" Op de Schrans in Leeuwarden stond een man met een vergrootglas naar de Vacaturebriefjes te kijken. Ontroerend beeld dat ik alleen van een afstand durfte vast te leggen.

foto van de maand augustus:"Vissen naast de Golf" Man vist comfortabel in de luwte van zijn auto bij het bruggetje van de oude vuilstort in Leeuwarden.
 
   
 
 
     
  19 april 2012
Van spaar- en verjaardagsgeld kocht ik een iPad (3e generatie) met het geweldige Retina beeldscherm. Ik wilde er al jaren een om tekeningen op te maken. Van een vriend had ik al een mooie tekenpen "de Cosmonaut" gekregen en zelf nog een (slankere) stylus-pen van Wacom gekocht die me erg goed beviel.
Nu op zoek naar de beste teken-apps voor het apparaat. De eerste die ik uittestte was "Brushes" van Apple zelf maar met dit leuke programmaatje kon ik maar hele kleine plaatjes maken. In de app zaten niet genoeg goeie penselen om een "eigen" tekenstijl mee te maken. Met de app "Sketchbook pro" kon ik iets meer van mijn tekenstijl simuleren. De tekeningen waren iets groter maar de resolutie niet hoog genoeg om te publiceren. De tekening van Kees Kloost op de dijk van Appeldam heb ik met deze app gemaakt. Ik wachtte op de app "Sketchbook-ink", beloofd werd dat je hele grote tekeningen zou kunnen maken op je iPad. Het programma was, toen het eindelijk uitkwam, nog niet uit-ontwikkeld en ik kreeg allemaal rare strepen door mijn tekeningen omdat er allemaal bugs in zaten. Met de "paper-app" kun je leuke boekjes volkleuren met een beperkt aantal fletse kleuren, deze app is handig om kleine schetsjes in te maken. De laatste app (op aanraden van diezelfde vriend van de Cosmonaut) was Procreate en met deze kon ik mijn tekeningen nèt groot genoeg maken om te publiceren. De interface vind ik heel prettig, het programma heeft veel verschillende penselen en potloden met verschillende instellingen en je kunt er geweldig mee "vingervegen of verven".
 
   
 
 
     
 
7 mei 2012
Wil je OOK iets weten over de geweldige tekenaar van Guust en Robbedoes: André Franquin? Dan moet je het boek Gringo Loco eens lezen. Daarin gaan André Franquin, Maurice de Bevere & Joseph Gillain, dat zijn Morris en Jije met zijn gezin, samen naar Amerika om hun geluk te beproeven bij de Disney-studio's. Ze komen uiteindelijk in Mexico terecht waar Franquin o.a. Guust bedenkt. Met losse bijlage met gegevens en foto's van de echte reis.
Franquin kon geweldig tekenen en inkten, dat kun je goed zien in een andere prachtige uitgeverij Dupuis uitgave van de Bravo Brothers. Daarin staat het favorite Robbedoesverhaal van de tekenaar in kleur en alle originele geïnkte platen in zwartwit met een heleboel tekeningen, foto's en vele pagina's verslag van en over de redactie van het weekblad Robbedoes waar Franquin in de jaren 60 werkte.
 
   
 
 
     
 
21 april 2012
Ik kocht OOK een plaat of eigenlijk 3 platen van wit 180 grams vinyl met 6 kanten Chet Baker. Op de eerste staan opnames uit 1958 waarop hij zingt. Op de tweede en derde staan geen zang maar zijn trompet en de band. Wat een relaxte muziek. Ik had nog meer ouwe jazz besteld. Of oud, uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Een dubbel CD met thé best of Ethiopique. De Ethiopique serie zou eigenlijk voor Ethiopië moeten zijn wat de Buena Vista Social club voor Cuba was. Maar het is ook wel weer leuk dat bijna niemand deze muziek, die ik ken uit de film "Broken Flowers" van Jim Jarmusch, kent.
 
   
 
 
     
 
26 maart 2012
Ik had geboden op 16 losse advertenties van oude zwartwit foto's op Marktplaats. De man die de foto's verkocht vond mijn biedingen veel te laag. Hij wilde wel een totaalbedrag voor alle 16 maar die vond ik veel te hoog. Na mijn tegenbod werden we het uiteindelijk eens en nu heb ik 16 Belgische foto's uit het begin van de 20e eeuw die prachtige verhalen vertellen. Zoals deze 4 over oude mannen op een bankje in het park of een jongere met een pijp voor een vijver en op dorre bladeren poserende meisjes die kleding moeten maken en een trots stel met een foto van koning Leopoldop een tafeltje. Het is geen familie, daar laat ik later nog eens iets van zien.
 
   
 
 
     
 
24 maart 2012
OOK voor mijn 43e verjaardag kreeg ik veel cadeautjes en geld dat ik opspaarde voor een iPad.
 
   
 
 
     
 
Foto van de maand maart, april en mei 2012
De foto van maart:”mist molen” is in Vlissingen gemaakt op een mooie mistige dag. Je ziet bijna niks maar als je goed kijkt wel. Foto van de maand april 2012 ”met de praam in de pijp” is gemaakt in een gracht op de Nieuwestad, op weg naar het schip van Marten Winters aan de Zwette, waar we een filmvoorstelling gingen bekijken. Op de foto van mei staan ”antennebeestjes” maar ze heten anders, bij de Moesberg in Drente, met de jongens en MV vlakbij een vossenhol.
 
   
 
 
     
 
18 maart 2012
Bewonderen en je OOK heerlijk kunnen ergeren in boeken.
Een in 1936 uit Duitsland naar Nederland gevluchte Joodse schrijver waar ik nog nooit van had gehoord wordt in een fantastische recensie in de New York Times briljant genoemd. De man was toen ik voor het eerst van hem hoorde nog geen 101 (DWDD). Een jaar later was hij overleden en wees een vriend me op het boek "In de ban van de tegenstander" dat ik zou moeten lezen. Daarna was ik er OOK van overtuigd dat Hans Keilson een briljante schrijver was.
JJ Voskuil, de J's staan voor Johannes Jacobus (Han). In zijn boeken heet hij Maarten Koning. Er zijn veel mensen die absoluut niet tegen het geneuzel in zijn zevendelige Bureau-serie kunnen. Ze worden er chagrijnig van. Ik houd er van, moet er vaak erg om lachen. Maar als Maarten, vaak met vreselijke hoofdpijn, naar een Duits congres gaat en ik dertig pagina's in het Duits moet lezen dan is het voor mij OOK doorbijten. De boeken over zijn privéleven zijn heel persoonlijk, hilarisch, maar vaak erg ongemakkelijk. Het laatste boek "De buurman", dat net als zijn voorlaatste boek "Binnen de huid" na de dood van Voskuil is uitgebracht, gaat over twee (vervelende) homofiele buurmannen en vooral over de relatie met zijn vrouw.

 
     
   
 
 
     
 
11 maart 2012
Ik zou 'm OOK al voor de hoes met het prachtige schilderij van kunstenaar Christiaan Kuitwaard hebben gekocht. Het prachtige plaatje van 30 bij 30cm van een landschap met kale bomen staat bij mijn Pick-up. Het is in subtiele grijstinten geschilderd, net als de muziek die werd gespeeld op deze mooie LP "Griis" van Kleefstra|Bakker|Kleefstra. De muziek is van Anne-Chris Bakker en Romke Kleefstra en de teksten zijn van Jan Kleefstra. Griis is Fries voor grijs.
 
   
 
 
     
 
1 maart 2012
OOK stripboeken die ik allemaal nog moet lezen:
Brecht Evens, een jonge Vlaamse illustrator die nog de wereld wil veranderen, bracht vorig jaar een prachtig boek uit: "De liefhebbers". Maar die heb ik nog niet gekocht. Ik heb "Ergens waar je niet wil zijn" een boek over feestjes die OOK veel prijzen won.
Al de strips van Joost Swarte staan in "Bijna compleet". Het boek ziet er mooi uit maar is eigenlijk net iets te klein om de platen van deze meester van de klare lijn perfect uit te laten komen.
Deze is wel groot genoeg en ziet er prachtig uit: "The Death Ray" van Daniel Clowes. Ik weet nog niet of het verhaal net zo goed is als "Ghostworld" of "David Boring" want ik moet ze allemaal nog lezen.
 
   
 
 
     
  6 februari 2012
Het is echt winter, tijd voor koude buitenactiviteiten of gezellig binnenzitten en lezen. Voor deze koudegolf kreeg ik zin om mijn voortuin een beetje netter te maken. Ik kocht bij een ijzerwarenwinkel in de buurt de goedkoopste snoeischaar die er was. De winkelier had jaren geleden honderden van die snoeischaren uit de oude DDR ingekocht. Hij verzekerde me dat er nog nooit iemand mee teruggekomen was. De foto met het verhaal van deze ludieke koop zette ik op Facebook en een van mijn vrienden wilde er OOk zo een. Een ander Facebookvriend heeft er later zelf een gehaald. Bijna was deze schrijver bij me langsgekomen in Leeuwarden.
Hovenier Gerbrand Bakker verhaalt in zijn prachtig bomendagboekje "Populierensap" (uitgave :ECI) vol humor over fauna, snoeiflora en zijn hoveniersopleiding. Op Senneroog vertelde Gerbrand dat hij als "halve asperger" totaal niet attent is voor anderen. Onderwijl maakte hij met een zeis een pad (het Franca Treur-pad) voor de collega schrijvers die na hem kwamen en was hij blij als hij zijn vriend, Jaap de Fuut, zag. Voor ons en zijn favoriete jaargetijde stelde Bakker een prachtig "Winterboek" samen. Met anderen schreef hij dit gezellige dikke boek vol met mooie verhalen, gedichten, puzzels en recepten. Lees ook de weblog: Gerbranddingetje.
 
   
 
 
     
 
4 februari 2012
OOK weer sinds jaren een computerspelletje uitgespeeld. Limbo heet het voorgeborchte waar je als klein jongetje doorheen loopt. Met goede timing en slimme oplossingen moet je voorkomen dat je niet verdrinkt- wordt gespiest - geëlektrocuteerd - geplet - in stukken gezaagd - valt en je beentjes of rug breekt. Kijk uit voor de spinnen, gloeiwormen die op je kop gaan zitten en andere jongetjes in prachtige zwartwit graphics en een spookachtige lugubere sfeer.
 
   
 
 
     
 

1 februari 2012
Moet je OOK maar eens luisteren naar de stemmen van (bijna) dode schrijvers op luisterboeken van uitgeverij Rubinstein. Laatst heb ik een cd gekocht: "Jan Wolkers op Texel" In deze radiodocumentaire van Rik Zaal uit 1975 hoor je hoe Wolkers, in de voetsporen van Jac P. Thijsse, bijna twee meisjes aanrandt. Spannende radio met een hartstochtelijke Wolkers. De mooiste 6 luister-cd's die ik heb heten : "Alleen op een eiland". Met dezelfde Wolkers die, voor de radio een week na Godfried Bomans, op Rottumerplaat zat. Bomans werd letterlijk ziek van eenzaamheid. Wolkers ging allemaal dieren redden en zijn territorium bepalen. Op luister-cd: "Mens"hoor je zeventien prachtige gedichten, voorgelezen door de inmiddels stokoude dichter Leo Vroman. Opgenomen in 1987 bij Vroman thuis in Brooklyn, New York. Maurits Rubinstein was destijds vooral onder de indruk van de Apple-computers in de huiskamer.

 
   
 
 
     
 
foto van de maand februari 2012
Ik kon eerst OOK niet kiezen tussen de twee kanshebbers die foto van de maand februari 2012 konden worden. Allebei even mooi met dat dunne laagje ijs dat op de watertjes bij museum Belvédère lag. Daarom liet ik vrienden en kennissen op Facebook, Twitter en Flickr kiezen tussen A en B. Uiteindelijk was de uitslag met mijn stem en dat van een goede vriend gelijkspel en heb ik voor B gekozen.
 
   
 
 
     
  31 januari 2012
De laatste cd van Matt Elliott- "The Broken Man" vind ik nu al de beste plaat van 2012. Eind van het jaar 2012 kunnen we dat beoordelen. Hij was al op cd besteld toen ik als onderdeel van de boedelscheiding OOK een deel van mijn oude lp's op vinyl terugkreeg van mijn ex. Ik kocht daarom een goedkope maar prima klinkende platenspeler van het merk Akai om ze weer te kunnen beluisteren. Als ik de platenspeler eerder had, zou ik "The Boken Man" op vinyl gekocht hebben.
 
   
 
 
     
 
21 januari 2012
Eigenlijk ga ik te weinig naar buiten. Mensen die veel buiten zijn komen makkelijk met anderen of zichzelf in contact en maken daar, door hun contemplatie, de mooiste dingen mee. Jan en Romke Kleefstra werken allebei in de buitengebieden van Friesland. Slagwerker Sytse Pruiksma laat zich graag inspireren door buitengeluiden. Dat hoor je aan de muziek op "Deislieper" van Kleefstra-Pruiksma-Kleefstra. Aan de vormgeving van het cd hoesje is te zien dat Romke met vogels werkt. Hij is in die hoedanigheid dan OOK vaak in het Lauwersmeer gebied te vinden. (zie ook hieronder)
 
   
 
 
     
 
20 januari 2012
Op het Lauwersmeer lag in de nazomer, herfst en winter van 2010 een prachtige motorschip/woonboot aangemeerd bij het eilandje Senneroog. Het haventje was afgesloten voor andere bootjes die aan wilden leggen en elke week werd er een andere schrijver naartoe gevaren voor het internet-radio project "Kamer in het verleden". 15 schrijvers zaten dus een week op het eiland en hadden genoeg te eten en te lezen en muziek maar geen telefoon, internet en geen kranten of televisie. Elke dag kwam een koerier langs om de radio opnames en de geheugenkaartjes van de fotocamera's te halen. Prachtige dialogen van de schrijver met zichzelf en de fictieve luisteraar. Bijna elke schrijver refereert in zijn week naar"Alleen op een eiland" met Jan Wolkers en Godfried Bomans.
 
     
 
januari 2012
OOK dit moet u zeker zien:
 
   
 
 
     
 
foto van de maand januari 2012
Cadeautjes
Timme zet zijn nieuwe bureaustoel in elkaar, Lasse een van de Lego-dozen die hij voor zijn verjaardag kreeg en Mirjam leest haar nieuwe Sherlock Holmes boek.
Ik woon nu een paar maanden in de Paulus Moreelsestraat 10 (PMSX) en ik voelde me er vanaf dag 1 thuis. Wat is dat eigenlijk je thuis voelen? Ik heb een setje op mijn pagina's van Flickr dat "thuis" heet met foto's van al de huizen waar ik de afgelopen tijd heb gewoond.

 
   
 
 
     
 
8 januari 2012
Ik heb voor het tekenwerk van Thé Tjong Khing altijd een zwak gehad. En dat zal OOK wel zo blijven. Wat kan die man tekenen zeg, een groot voorbeeld voor veel illustratoren. In het boek: Van strip tot sprookje staat hoe deze aardige illustrator (lijkt me een heel sympathieke man) onder andere mij heeft geïnspireerd.
Zeg kennen jullie Paulus al, Paulus de boskabouter van Jean Dulieu. Of geloven u, na het eerste deel van "Het Bureau" van Voskuil, niet meer in kabouters? Ik zag ooit op Terschelling, waar de man een tijd gewoond heeft, een tentoonstelling over Paulus. De tekeningen zijn zo mooi dat ik me niet voor kan stellen dat Dilieu het niet met zijn eigen ogen gezien heeft. Nu kunt u nog een tentoonstelling van zijn illustraties zien in het Stripmuseum in Groningen. De catalogus heb ik besteld.
 
   
 
 
     
 
6 januari 2012
OOK nog een paar oude schrijvers en dichters. Leo Vroman is al 96. Toen MV en ik in 2009 op vakantie waren op Schiermonnikoog, zagen we een documentaire over meneer Vroman en zijn vrouw Tineke. Ik was zo onder de indruk dat ik de volgende dag een "de beste van"-bundel voor MV kocht bij het boekenwinkeltje in het dorp. In 2011 publiceerde hij een nieuw boek "Daar", met gedichten van de afgelopen twee jaar. Dat kreeg ik na een paar keer zeuren van Mijn Vriendin. Vroman is al heel oud maar zijn ontroerende talent is nog steeds niet op(-gedroogd).
Edgar Allen Poe is 200 jaar voor 19 januari 2009 geboren uitvinder van het horror- en detectiveverhaal. In de biografie probeert schrijver Peter Ackroyd te achterhalen wat voor figuur de schrijver was en onder welke omstandigheden er een einde kwam aan zijn leven dat buiten zijn briljante schrijverschap gevuld was met ongeluk, dronkenschap en mislukking.
 
   
 
 
 

Ouwe hoeren

ouwe hoeren
kennen alle lulverhalen
ouwe hoeren
weten goed hun mond te roeren
laat die vent met al zijn kwalen
mooi het volle pond betalen
ouwe hoeren

© Sieger L. van der Zwaag

 

dit is jou plek

dit is jou plek
hier leeft nog de herinnering
dit is jou plek
met stilte voor een tweegesprek
hier voltrekt zich de verwerking
zo ontvangt mijn ziel haar sterking
dit is jou plek

© Sieger L. van der Zwaag

 
     
 

1 januari 2012
Sieger L. van der Zwaag heeft twee prachtige gedichten (rondeletten) gemaakt bij de kaarten "Ouwe hoeren" en "Vindplaats" die ik hem gaf. Ik mocht ze van onze schrijver met u delen. Op de kerstmarkt in de Blokhuispoort op 17 en 18 december heb ik, bij verkoop van de kaarten, ook heel veel leuke en ontroerende reacties en verhalen gehoord. U OOK bedankt!

 
   
 
 
     
 
OOK nog bijna vergeten in 2011
De ruim 700 pagina's dikke biografie van Roald Dahl, geschreven door Donald Sturrock leest als een dramatische schelmenroman. Wat een ingewikkelde man en wat heeft hij veel ellende meegemaakt zeg. Vliegtuigongeluk, dode kinderen, gebrek aan erkenning, heimwee en dan weer fernweh, liefde, haat en ziekte. Genoeg stof om er een mooie maar gruwelijke fantasie aan over te houden voor deze briljante schrijver.
OOK dit boek las ik met een flinke bak koffie uit de mooi glimmende koffie-filter-druk-systeem-zetter van Bodum. MV had het hebbeding ruim voor de kerst van 2010 besteld maar de winkel kreeg hem pas in februari 2011 binnen.
 
   
 
 
     
 
13 december 2011
Mijn mooiste boeken wil ik laten zien. Een echte bibliofiel of boekverzamelaar echter, wil zijn boeken voor zich alleen hebben hij trekt zich terug in zijn bibliotheek om van zijn favoriete boek te genieten. In "Uit de schaduw" laten leden van het Nederlands genootschap van bibliofielen hun mooiste boeken zien en ze vertellen de verhalen die bij hun passie horen. Van dit bijzondere boek zijn er maar 500 gedrukt en ik wil het OOK laten zien.
Over strips wordt vaak meesmuilend gedaan. In het "Uit de schaduw"- boek staat een stripverzamelaar die een Nederlands gesigneerd exemplaar van "A Contract With God" van Will Eisner heeft. Dit boek (ik zie net dat ik zelf een Amerikaanse eerste druk uit 1978 heb) heeft voor het ontstaan van de term graphic novel gezorgd. Grafische roman klinkt al beter dan strip. Graig Thompson maakte in 2003 de 582 pagina's dikke grafische roman "Blankets" waarvoor hij in 2004 een Eisner Award won. Daarna werkte hij 7 jaar aan een nieuw project: "Habibi". Het 762 pagina's tellende verhaal van "Habibi" gaat over een haremslavin en een jonge negerslaaf in het midden Oosten. Het is minder persoonlijk dan "Blankets" en ik weet ook nog niet of het net zo goed is maar het boek zelf ziet er prachtig uit. Ik koos ervoor om de originele gebonden Amerikaanse harde kaft-versie te kopen. Was goedkoper en mooier dan de Nederlandse en volgens mij is dit weer een eerste druk.

 
   
 
 
     
 
12 december 2011
OOK de heerlijke stripreeks "Magasin Général" van Régis Loisel en Jean-Louis Tripp volg ik al een paar jaar. De reeks gaat al 7 delen over een weduwvrouw die een winkel runt in een klein Franstalig dorpje Notre-Dame-des-Lacs in het Canada van de jaren 20. Het hele plattelandsleven in de wijde omtrek draait om Marie en haar winkeltje. Interessante onderhoudende personages, die je al na twee delen kent, leven met elkaar. Je bent deelgenoot van hun kleinmenselijke leed in het trage ritme en de regels die de verschillende jaargetijden met zich meebrengen. Ik heb er 6 en dit jaar kwam deel 7 uit.
 
   
 
 
     
 
26 oktober 2011
Als je letters in de juiste volgorde zet krijg je een zin. Met zinnen maak je een verhaal en met een lang verhaal of een heleboel verhalen kun je een boek vullen. Het mooiste boek dat ik in 2011 las bestaat uit mooie korte verhalen geschreven door een kale achterhoeker met een ogenschijnlijk ruwe bolster. In elk verhaal schetst hij met een empathische blik in amper twee bladzijden, een wereld met op het eind, vaak in de laatste zin, een verrassende kwinkslag. "Ga niet naar zee" is de waarschuwende titel van dit prachtige boek van Tommie Wieringa.
De mooiste roman van 2011 is van een Amsterdamse hovenier, opgegroeid in de Polder van de Wieringerwaard die ook nog een tijdje in Leeuwarden heeft gewoond. In dit laatste boek van Gerbrand Bakker herkende ik de atmosfeer van die kuststreek van Wales onmiddelijk. Het is in de buurt van waar wij eind 2010 een weekend waren. Het net zo mooie allereerste boek van Gerbrand Bakker (Boven is het stil) was het eerste boek dat ik bij MV las.
 
   
 
 
     
 
26 oktober 2011
OOK weer nieuwe schoenen gekocht. Ik kreeg er bij Dick's Dumptore een blikje heerlijk ruikende ledercreme bij. De schoenen zijn precies dezelfde als die ik 5 jaar geleden in 2006 probeerde. Toen kochten mijn oudste zoon en ik onze eerste Blundstones (model 500) die we daarna, behalve in de zomer, bijna elke dag aanhadden. Ik had destijds in het stukje van Wouter Klootwijk gelezen dat die van hem al 6 jaar meegingen, door weer en wind, dag in dag uit. En dat stukje klopte. Ik heb die van mij nog niet eens helemaal afgedragen, ze zitten nog steeds heerlijk. Mijn zoon heeft ze gedragen tot ze echt niet meer pasten. Hij krijgt ze weer als zijn voeten niet meer groeien. Het nieuwe paar doe ik met de kerst aan om er een beetje netjes bij te lopen.
 
   
 
 
     
 
Foto van de maand december: Daar wordt aan de deur geklopt.
Sinterklaas en de hoofdpiet komen in voormalig gevangenis de Blokhuispoort kijken of er nog stoute kinderen zijn.
Foto van de maand november: Oldemist
Mist, vrouw met hond op brug en op de achtergrond het silhouet van de Oldehove
Foto van de maand oktober: Ochtendstond;
BHP met goud in de mond. Fiets ik 's ochtends langs.
 
   
 
 
     
 
tv 2011
OOK nog wel tv gekeken in 2011. We verslonden de TV-drama-DVD's met de seizoenen van Mad Men 1, 2, 3, 4. Rokende sexistische mannen in keurige pakken en hun gedienstige secretaresses die het er in de reclamewereld van de jaren 60 van nemen. En we zagen de eerste 2 superspannende Deense series van Forbrydelsen of the Killing. Met Sara Lund in haar Noorse trui.
 
   
 
 
     
 
Foto van de maand september: Schier meisje
was oefening aan het doen bovenop duin aan de Bergweg op Schiermonnikoog
Foto van de maand augustus: Eindelijk...
kan Lasse fietsen en hij vindt het nog leuk ook. Wij zijn trots op hem.
Foto van de maand juli: Blokhuispoortraam
Door het raam van de cel van Jan-Dirk van Ravesteijn in de Blokhuispoort waar iemand voor staat te roken.
 
   
 
 
     
 
15 september 2011
PMSX (Paulus Moreelsestraat 10) kort verhuisbericht, ongeveer 75 meter van 34 naar 10. De rest blijft hetzelfde.
 
   
 
 
     
 

12 tot 26 augustus 2011
OOK een tip voor als u nog eens op vakantie gaat. Schiermonnikoog is ooit uitgeroepen tot de mooiste plek van Nederland en daardoor natuurlijk OOK het mooiste eiland. In het dorp staat een hotel vernoemd naar Sake van der Werff en die wist al lang dat dat zo was. Het eiland waar hij eerst als veldwachter werktte had weinig toeristenvoorzieningen en meneer van der Werff kocht een hotel. Hij stuurde ter promotie ingelijste wandelkaarten van zijn geweldige eiland naar beroemde en rijke mensen. Voor de oorlog richtte de oud veldwachter een kerkhof met lijkenhuisje voor drenkelingen op. Daar maakte hij als een patholoog anatoom rapporten en foto's van de aangespoelde lichamen om ze te kunnen identificeren. De fotoboeken lagen ter inzage in het hotel waar je nu nog steeds kunt overnachten en als je er gaat eten wordt zelfs het kindermenu keurig door echte obers opgediend. In het vakantiehuisje waar wij twee weken zaten stond een fascinerend en onderhoudend boek over Hotel van der Werff in de kast dat alleen nog maar tweedehands te krijgen was.

 
   
 
 
     
 
juli 2011
OOK sommige boeken van uitgeverij Signatuur hebben een fijn leeslintje. Afgelopen jaar kreeg ik de tip van een schrijver in de Blokhuispoort om "Firmin" van Sam Savage eens te lezen. Het ontroerende verhaal over een rat die leert lezen in een tweedehands boekhandel is me zeer goed bevallen. Het tweede boek van Sam Savage "De roep van de Luiaard" vond ik minder goed maar toch zeer de moeite waard. Het boek is geschreven in de vorm van komische maar ook dramatische brieven die uitgever en huizenverhuurder Andrew Whittaker stuurt naar zijn kennissen en klanten. "De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween" van Jonas Jonasson is een heerlijke Forrest Gumb- achtige bestseller. Ik kocht het boek op vakantie op Schiermonnikoog.

 
   
 
 
     
 
Foto's van de maand 2011
OOK de Foto's van de maand 2011 staan nu gewoon op deze weblog. 2011 is al helemaal compleet. In deze oude Foto van de maand-albums (2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010) laat ik zien en lezen welke favoriete plaatjes ik schoot. Naast de foto van de maand staan er op mijn pagina's op de Flickr-website nog vele andere interessante foto's die ik met u wil delen.
 
   
 
 
 
Non fiction in 2011
En Toen wisten we alles. Een prachtige titel voor een filosofisch boek. Een pleidooi voor de oppervlakkigheid. Niet voor de negatieve oppervlakkigheid van iemand die het allemaal niks kan schelen maar tegen de arrogantie van de zogenaamde deskundigen, mensen die denken dat zij alles al weten. Coen Simon schrijft goed, bijna literair profileert hij zich, naar aanleiding van persoonlijke situaties, als een deskundige zoeker. Toen ik Simon las dwaalden mijn eigen gedachten telkens af om vragen bij mijn eigen meningen te stellen. Vraag-mijmeren is dat filosofie?
OOK niet vergeten: Douwe Draaisma, een hoogleraar geschiedenis van de psychologie in Groningen, schrijft feitelijk en helder over vergeten in "Vergeetboek", weer zo'n prachtige titel. Het boek gaat over herinnering en kennis. Weten hoe vergeten werkt blijft je bij. Prachtige zaakstudies van bekende psychologen.
 
   
 
 
     
 
Foto van de maand: april, mei, juni 2011
Foto van de maand juni: MV tussen de boeken
MV staat voor mijn vriendin of mooie vrouw, ze staat tussen de boekenplanken in boekhandel Schimmelpennink in Amsterdam. Schimmelpennink aan de Weteringschans in Amsterdanis uitgeroepen tot de beste boekwinkel in Nederland.
Foto van de maand mei: Zuchtplaats
Vlakbij het centrum van Leeuwarden loopt een water dat de Potmarge heet. Langs de Potmarge is een parkachtig gebied ingericht. Je kunt er een paar kilometer langs het water wandelen fietsen en met kleine bootjes overeen varen. Achter een waterspeelplaats vlakbij het oude dorp Huizum vond ik een schitterend plekje waar iemand achter zijn huis een paradijsje van rust had gecreëerd.
Foto van de maand april: Spiraal
Op de veren van dit terras zijn mijn kinderen gemaakt. Ik kreeg het matras toen ik in Kampen aan de Vloeddijk woonde. Toen verhuisde het naar Leeuwarden, waar het na jaren trouwe dienst in een speciaal gemaakte kast achter een kledingkast stond toen er een nieuwe Ikea boxspring kwam.
 
   
 
 
     
 
24 maart 2011
Kreeg ik voor mijn verjaardag van MV een unieke nieuwe tas van Freitag (met (T)E EN erop). Mijn Vriendin had er meteen een voor zichzelf besteld (NO). Na haar bestelling ontving ze deze grappige email van Freitag:
Es ist uns eine Ehre zu verkünden, dass du demnächst stolzer F46 CLARK und F45 LOIS Besitzer sein wirst.
Wir werden alle Hebel in Bewegung setzen, dass schon in Kürze ein attraktiver Kurier an deiner Haustüre klingelt, um dir dein Stück FREITAG persönlich überreichen zu können.
Wir werden jetzt noch bis in die späten Abendstunden deinen Einkauf bei uns feiern und mindestens 17 Mal auf dich und deine Wahl anstossen. Nochmals herzlichen Dank.
Liebe Grüsse
Das FREITAG Online Team
 
   
 
 
     
 
Foto van de maand januari, februari, maart 2011
Foto van de maand maart: Bored with the dogs
Een echtpaar op de Mont Saint Michel in Frankrijk met twee honden. De man lijkt op het hondje dat bij de vrouw zit en andersom.
Foto van de maand februari: Uit
Trots op mijn zoon Lasse in het Blauwe Golf zwembad. Op 10 februari 2011 wordt hij tijdens het afzwemmen voor diploma B ontdaan van zijn natte shirt.
Foto van de maand januari: Lot
Dit is Lotje het hondje van mijn ouders. Toen ik een jaar of elf was hadden we ook een teckel thuis.
 
   
 
 
     
 
OOK muziek van vrouwen die mooi kunnen zingen:
Ane Brun: It All Starts With One - Scandinavisch, dat merk je. Joan As Police Woman: The Deep Field - De laatste vriendin van Jeff Buckley, die ook in het begeleidingsbandje van Anthony zat. Feist: Metals- Dit is mijn favoriete CD van alle mannen en vrouwen in 2011. Waarom? Geen idee, luister zelf maar eens.
 
   
 
 
     
 
OOK muziek van oude bekenden:
Adele: 21 - Prachtige liedjes van een mollig meisje van 21 die we nog kennen van het net zo goeie 19. Beastyboys: Hotsausecommittee Part Two- Ze zijn na kanker terug met vette muziek. Stephen Malkmusand the Jicks: Mirror Traffic- Je kent hem van Pavement en deze is net zo leuk als toen.
 
   
 
 
     
 
OOK een hebbeding: Ik heb nu een digitale fotocamera met een Leica lens. Een hele Leica kan ik niet betalen. Ik kocht deze omdat ik mijn spiegelreflex-camera te groot vind om de hele tijd in mijn tas mee te nemen. Deze Panasonic TZ10 kleinbeeld heeft een 24-300 mm zoomlens. Dus ik kan OOK met deze lekker foto's van de maand maken.
 
   
 
 
     
 
OOK muziek van oude rotten:
PJ Harvey: Let England Shake - Engelse Sense of place-muziek. We hebben haar in Paradiso gezien, mooi concert. De plaat zelf verveelt me. Radiohead: The Kings Of Limbs - Alles van deze supergroep is goed alleen is dit studioalbum gewoon iets te kort. Tom Waits: Bad As Me - Als Tom Waits een nieuwe CD uitbrengt gebeurt er iets.
 
   
 
 
     
 
OOK hoge wenkbrauw muziek van de Kleefstra broers:
PiipTsjilling: Wurdskrieme - Friese dichtkunst van Jan Kleefstra met muziek van Romke Kleefstra, Rutger Zuydervelt en Mariska Baars. Machinefabriek, Kleefstra/Bakker/Kleefstra, Liondaler: That It Stays Winter Forever - Weer Rutger en de Kleefstra broers en Anne Chris Bakker en een nummer van Greg Haines en Danny Saul. Seeljocht- een muziekproject voor Into the Great Wide Open. Met Greg Haines, Mariska Baars en Sytze Pruiksma, Piiptsjilling, Heather Broderick en Nils Frahm. Dit is die nieuwe bijna visuele muziek. Minimale lagen stapelend tot ze vol is van betoverend beeldvullend geluid. Ik vind het mooi.
 
   
 
 
     
 
OOK muziek met saaie hoesjes.:
Nils Frahm: Wintermusik Nieuwe pianomuziek van een jongen uit Duitsland. Arctic Monkeys: Suck It and See - De nieuwste van dit Popbandje viel tegen. Beirut: The Riptide - De nieuwste van Beirut is goed. Je moet er gewoon een paar keer naar luisteren.
 
   
 
 
     
 
OOK muziek die de meesten van jullie niet kennen.:
Matt Elliott: Songs Met prachtige tekeningen op de hoesjes die passen bij de verrotte geur van bladeren waar nog iets veel ergers onder ligt. Melancholische liederen met de smaak van bloed over de geesten van soldaten en de liefde. De Staat: Machinery Een verrassende plaat in boekje van Nederlandse bodem met goedgelukte pompende popmuziek met iets meer humor en een stomend sfeertje. Micah P. Hinson: and the Pioneer Saboteurs. Zijn muziek en stem zijn letterlijk doordrongen van ellendige afkickverschijnselen.
 
   
 
 
     
 
 
     
 
mei 2010
Wat heb ik de afgelopen tijd onder andere dan op CD gekocht:
OOK muziek die ik al jaren vanaf mijn iPod luisterde of muziek die ik zelfs al eerder digitaal gekocht had:
Beirut: thé Gulag Orkestar - en the Flying Club Cup - en Bon Iver: For Emma, Forever Ago -, van Radiohead : In Rainbows-, van Spoon: Ga Ga Ga Ga Ga - en van Arctic Mokeys: Whatever People Say I Am, That's Why I'm Not
 
   
 
 
     
 
vanaf 2010
OOk een hebbeding zo'n: Tivoli Model CD.
Waarom ik zo'n dure CD speler kocht? Ik ben geen audiofiel maar vanaf dat ik de prachtige radio de Model 2 van het merk Tivoli in 2007 in bezit had wilde ik er een CD speler van hetzelfde merk bij. Die dingen zijn loei-duur dus Jarenlang getwijfeld. Sinds mijn scheiding had ik al twee jaar geen cd-speler om mijn cd-plaatjes op te draaien. De knoop doorgehakt. Het ding was nog een stuk duurder dan de radio en het kersenhout is nog niet helemaal verkleurd maar het ziet er prachtig uit zo op elkaar op een paar ladenkastjes. Voordeel voor de CD-industrie is dat ik mijn muziek weer op hun medium koop en dan lekker plaatjes kan draaien
.
 
   
 
 
     
 
November 2010
Een (werk)weekend in Llanbedrog in Wales, it Fryslân fan Ingelân. Met eigen taal die net als ons Fries (Frysk) erkend is als officiële tweede taal. Het mysterieuze Keltisch zie en hoor je er overal. Kelten uit verschillende landen kunnen elkaar niet goed verstaan maar ze hebben een band. Misschien een mentaliteit die overeenkomt. We overnachtten in een schitterend landhuis vlakbij de zee. 's Nachts dwaalde het spook van de weduwe voor wie het huis gebouwd was over de trappen. Een Schotse kunstenaar beweerde dat het niet de geest van de weduwe was want hij had een veel jonger meisje gezien. Een Ierse acteur en poppenspeler beweerde dat hij dyslectisch was en 's nachts een "goat" had gezien! De kunstexpositie heette Tir wat aarde betekent, de grond van alle Celtic Neighbours. Na de opening dronken we de flessen wijn leeg die over waren en de Kelten begonnen oude verdrietige liederen te zingen. "Wat zingen jullie Friezen eigenlijk op feesten?", vroegen ze aan ons. Wij zingen niet. Maar hebben veel lol gehad en weten nu dat je aan de roos op de schoenen van een Schot kunt zien dat ze geen ondergoed onder hun kilt dragen. Mijn vriendin (MV) Mirjam werkt voor Praat mar Frysk.
 
     
 
 
     
 
OOK Sociaal netwerken
Laurens Bontes (illustratie) tweets volgen op Twitter (Elbon Tes), u kunt mijn plaatjes vinden op de fotowebsite: Flickr, contact onderhouden en kennis of zelfs vriend worden op Linked in, en op Facebook. Contactgegevens en nieuws over en van Laurens Bontes vindt u op de info & nieuw(s)-pagina (Stuur me een kaart of schrijf een brief) en waar u mij in de Blokhuispoort kunt vinden staat op Google maps en op de Blokhuisportal.
 
   
 
 
     
 
24 november 2011
OOK ouwe meuk is soms wel leuk! Deze OOK-weblog heette van 2007 tot en met 2010 Kladblog. Met de links verderop in de zin kunt u de oude Kladblogs bekijken van 2010, 2009, 2008 en de eerste van 2007. Verder heb ik in 2007 een aantal verhaaltjes geschreven over dingen waar ik buiten het werk om mee bezig was in ZVHBLWEB (zing, vecht, huil, bid lach, werk en bewonder).
Sommige links doen het niet meer want alles verandert of kan kapot gaan, dat is inherent aan het leven.
 
     
 
OOK Laurens Bontes illustratie 2011 zonder illustratie is het maar saai
 
     
     
Sluit dit venster